Hier een beschrijving van hoe ik mijn oude vering vervangen heb door  progressieve achter vering.  Het grootste probleem wat ik voorzag is hoe krijg ik de oude veren uit elkaar. Op het Goldwingforum hebben ze het over een pers, maar ik heb geen pers en om er eentje aan te schaffen vond ik ook wel wat.

Dus maar eens aan het experimenteren geslagen. En voilà hier is ie dan, mijn veer demonteer apparaat.

Zoals je ziet het stelt niet veel voor maar het is wel effectief.

Voor ik begin verwijder ik de slang van de lucht toevoer en draai ik een ventiel in de opening zodat ik er straks gemakkelijk lucht in de poot kan doen om de keerring eruit te krijgen. Ik zet de veer met het bovenste oog in de bankschroef, zodat de rubberen manchet aan de bovenkant is. Deze verwijder ik en dan plaatst ik de buis om de veerpoot. De ijzeren stang doe ik door het oog van de poot en dan draai ik gelijkmatig de boutjes aan. Uitkijken dat deze niet tegen de poot aandraait anders beschadig je hem en dan lekt hij naderhand.

Op deze manier komt de circlip vrij te liggen en kan men deze verwijderen. Als de circlip is verwijdert dan haal ik de buis met draadeinden van de poot af en plaats de ijzeren stang weer door het oog. Dan pak ik een stevige plastic tas en wikkel de poot hierin en hou het ventiel vrij. Dan sluit ik de compressor op het ventiel aan en laat de druk langzaam oplopen. Op deze manier drukt de lucht alle ringen en keerringen naar boven en komen de veren tevoorschijn.

Doe het wel met een stang door het oog. De eerste keer deed ik het niet en de metalen ringen welke in de poot zitten die kwamen met snelheid eruit zetten en hierdoor sneuvelde er gelukkig alleen maar een tl-lamp. Wees gewaarschuwd.

Als men alles uit elkaar heeft dan zien de onderdelen er uit zoals hieronder.

Op de foto zie rechtsboven naast de zwarte keerring de opvulring liggen welke ik er toen nog in had. Deze is niet meer nodig met progressieve vering. Het in elkaar zetten van de veer gaat in omgekeerde volgorde. Ik vernieuw ook altijd de keerring nu ik hem toch uit elkaar heb. Het is zo lullig als je alles weer in elkaar gezet hebt en je er achter komt dat de keerring lekt. (Ervaring Wenkbrauw ophalen)

Veel plezier en ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen.

laatst bijgewerkt febr. 2016